Gebruik je snelle informatieverwerking effectief

Een onderdeel van het werk van Puff in de IT is om scenario’s door te rekenen. Puff kan dit door zijn uitzonderlijk snelle informatieverwerking in ongekend hoog tempo. Hij heeft lang gedacht dat dit “gewoon” was maar heeft inmiddels door dat hij buitengewoon snel denkt. Dit talent benut hij in zijn werk maximaal, bij voorbeeld door veel verschillende dingen tegelijk te doen. Terwijl de ene applicatie nog aan het rekenen of updaten is gaat Puff dan al verder met een ander programma. Andere collega’s zouden wachten tot de update klaar is. Puff vindt het heerlijk om in zijn werk snel te schakelen tussen taken.

Kim noemt dit vermogen ook wel ‘schaken op meerdere borden tegelijk’. Ze beschrijft zichzelf als een processor die snel kan schakelen. Ze analyseert zaken bijzonder vlot, heeft snel overzicht van de situatie en kan deze op meerdere niveaus doorzien. Daarbij kan ze snel schakelen tussen de verschillende niveaus. Ze wordt niet snel moe van veel nieuwe informatie of werk tegelijk, maar vindt dit juist leuk: “ik ben op mijn best tijdens de inwerkperiode”. In haar werk zorgt ze ervoor dat ze veel verschillende taken te doen heeft en met veel verschillende mensen te maken heeft. Daarmee creëert ze haar schaakborden.

Enkele grote bedrijven maken gebruik van initiatieven om innovatieve oplossingen te bedenken voor uitdagende projecten, de zogeheten denktanks. Deze bedrijven (h)erkennen het ‘anders zijn’ van hoogbegaafden, en bieden de kans om na te denken en hun creativiteit te benutten.

“Zet je snelle informatieverwerking en schakelvermogen zoveel mogelijk in”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *