Doe dingen die je (nog) niet kan

Kim raadt HB-ers aan om zelf actief voor voldoende uitdaging in het werk te zorgen. Kim doet dat bijvoorbeeld door een baan te zoeken waar ze niet voor is opgeleid. Zo voorkomt ze dat ze zich verveelt en het geeft haar de kans om al doende te leren. Vaak valt dit ook nog eens goed te combineren met een studie. Haar tip: “neem steeds nét een trapje te hoog, dat is heerlijk”. Ze gebruikt de autonomie in haar huidige baan om hard te werken, mooie, vernieuwende, vaak onverwachte dingen te doen en te zorgen dat die het juiste platform krijgen, zodat ook anderen daar enorm van genieten. Over haar werk / carrière denkt ze steeds vooruit en vraagt zich af “wat heb ik straks nodig?”. Daar werkt ze vervolgens naartoe. Een tweede concrete tip: analyseer goed en eerlijk hoe je in elkaar zit en waar jij tot je recht zou komen. Maak dan een plan de campagne en voer het uit om er te komen.

Eva geeft aan dat ze scherper en beter functioneert als ze uit haar comfortzone mag komen. In haar werk binnen de advocatuur heeft ze steeds met nieuwe vragen en thema’s te maken. Die afwisseling ervaart ze als de leukste kant van haar werk. Tevens leidt dit tot een dilemma: “Ik wil graag de afwisseling en uitdaging van nieuw werk, anders zou ik me vervelen, maar ik word er ook onzeker van. Ik wil graag aan de verwachtingen van anderen voldoen”. Dat dilemma lost Eva op door geregeld te reflecteren op wat er redelijkerwijs verwacht mag worden en hierover te praten met haar baas en collega’s.

“Pak werk op dat buiten je comfortzone ligt”

Chris vertelt dat hij, ondanks zijn wens naar nieuwe dingen, verandering en uitdaging, niet zo goed uitdagende projecten durft op te pakken. Hij zegt dan last te hebben van faalangst. Wat hem in zo’n situatie helpt is om in het diepe gegooid te worden. Het is fijn als zijn leidinggevende hem het zetje en het vertrouwen geeft om de klus kan klaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *