Besef dat ook jij je moet inspannen

Juist omdat veel dingen je als hoogbegaafde zo makkelijk afgaan, is het een reality check als je beseft dat er ook zaken zijn waarvoor je je écht moet inspannen. Zaken waar je moe van wordt.

John heeft dit aan den lijve ondervonden. Zonder enige inspanning doorliep hij alle klassen op school. Zijn gedachte was: ‘een 5½ is genoeg, daarna heb ik tijd om kattenkwaad uit te halen’. Proefwerken leverde hij halverwege in, omdat hij wist dat de voldoende binnen was. Dan vond hij het niet zinvol de rest van het proefwerk ook te maken, tot irritatie van de leraar.

Deze strategie ging goed tot de 4e klas … hij bleef zitten en het lukte hem niet meer zonder inspanning de proefwerken te halen. Daarop besloot zijn vader dat John in de zomervakantie maar eens écht aan het werk moest, en wel bij het bedrijf waar vader zelf ook werkte. Wat John niet wist, was dat pa de voorman had ingelicht: Het werken had maar één doel, John móest en zou kruipend thuiskomen van het harde werken…

“Doorzettingsvermogen en inspanning waren geheel nieuw voor mij.”

Dat lukte: de voorman liet John enorm fysiek zware klussen doen en ’s avonds kwam hij gesloopt weer thuis. Pa deed er nog een schepje bovenop en stelde dat John de keus had: werken bij het asfalteerbedrijf óf terug naar school gaan en zich inzetten daar. Ook moest John zelf maar regelen dat hij terug mocht naar school. Als hij dat niet zou doen maar wel thuis wilde wonen moest hij huur gaan betalen.  John had zijn les geleerd en koos een school, maakte deze af en stroomde door naar een HBO studie. Met zijn nieuwe “werken is de moraal” instelling kwam hij daarna al snel terecht bij een bedrijf, dat hem een baan aanbood én een studie bedrijfskundige informatica financierde. Overdag werken en ’s avonds studeren werd het nieuwe stramien. Voor John werkt het goed dat hij werd uitgedaagd en zich hard kon inspannen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *