Maak (resultaat)afspraken met jezelf

In zijn rol als manager heeft John een agenda met veel meetings. Dat helpt hem om zich niet te verliezen in inhoudelijke klussen die hij zó interessant vindt dat hij erin verzandt. Doordat John veel moet letten op de tijd, schakelt hij steeds weer terug naar de waan van de dag. Daarnaast stelt hij prioriteiten, hij steekt veel tijd in werk waar hij verantwoordelijk voor is. Voor die taken wil hij een perfect resultaat. Hij maakt strakke resultaatafspraken met zichzelf, om te voorkomen dat hij zijn aandacht richt op de leuke weg er naar toe. “Het zal mij niet gebeuren dat het niet afkomt” is een gedachte die John daarbij helpt. Als hij taken moet doen voor anderen, vraagt hij zich bewust af wat hij een ‘voldoende’ resultaat vindt. Vaak vindt de ander dat dan een ‘goed’ resultaat.

“Van te voren bepaal ik mijn deadlines voor die dag, kies ik bewust hoeveel tijd ik voor een activiteit heb en wat ik in die tijd moet leveren”

 Van nature is Eva een heel harde werker, ze geeft aan dat haar grenzen vervaagd zijn als het gaat om de balans tussen wat ze voor haar werk doet en wat voor een baas normaal is om te vragen. Ze identificeert zich met haar werk en ervaart een succes op het werk alsof dat ook iets over haar als persoon zegt. Voor haar helpt het om zich bewust te realiseren dat er andere dingen in het leven minstens zo belangrijk zijn en dat ze daar ook aandacht en tijd aan wil besteden. Ze zet heel bewust haar werk opzij om met haar vriend of andere vrienden tijd door te brengen en ontspannen samen koffie te drinken of te mountainbiken. Eva doet dit door (1) meer tijd in te plannen om een klus uit te voeren dan ze in eerste instantie inschat en (2) door naast haar werk andere activiteiten in te plannen. Ze zet deze activiteiten op papier voor zichzelf. Daarbij zet ze zich actief in om tijdig met haar baas en collega’s te sparren over planningen en concreet af te stemmen wie wat doet.

Eva spreekt zichzelf streng toe om zich te realiseren dat zaken niet mislopen als er af en toe wat geschoven wordt in de planning. Dit is vaak in haar hoofd een probleem maar niet in het echt. Ook stelt ze zich één deadline per dag, i.p.v. meerdere. Zo kan ze zich focussen en ophouden als ze hem gehaald heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *