Kies en creëer zoveel mogelijk je eigen omgeving

Onze omgeving bepaalt voor een groot gedeelte hoe we ons ontwikkelen. Op jonge leeftijd kan je daar nog niet zoveel invloed op uitoefenen. Maar als volwassene (vaak) wel!

Frans is creatief van geest en ontdekte al op jonge leeftijd dat hij in een omgeving wilde leven waarin hij er onvoorwaardelijk mocht zijn. Hij vond dit destijds in het omgaan met dieren. Ook nu wil hij niet beoordeeld worden op wat hij denkt en wil. Hij kiest daarom heel zorgvuldig zijn klanten, opdrachtgevers en andere mensen met wie hij omgaat. Dit doet hij op basis van wederkerigheid en respect. Hij zorgt er daarnaast voor dat zaken die hem overlast en stress bezorgen zoveel mogelijk uit zijn leven blijven. Hij sluit zich bijvoorbeeld van bepaalde input af als deze hem geïrriteerd of geëmotioneerd maakt. Concreet is dat het journaal.

Kort gezegd: Frans stelt dat je soms beter iets of iemand uit je leven kan zetten. Zeker mensen die jou niet accepteren. Daarbij is het de kunst om niet de strijd aan te gaan, maar weg te blijven. Sommige klanten verwijst hij bijvoorbeeld door naar iemand anders.

“Ga verbinding aan met stukjes van de wereld.”

Ook Puff kiest zijn omgeving bewust. Zijn sociale netwerk hoeft niet groot te zijn. Hij beschrijft zichzelf als een sociaal teruggetrokken persoon. Puff ontloopt ‘normale’ mensen en zoekt juist graag HB-ers op. Daar heeft hij een klik mee. Hij heeft drie hele goede vrienden. Dat is voor hem voldoende en bevredigt zijn behoefte aan diepgang. Met deze mensen voelt hij zich veilig als hij op zaterdagmiddag de drukke binnenstad in wil. Hij houdt dan zijn vrienden in de gaten en sluit zich af voor de rest van alle prikkels.

Puff heeft ook bewust zijn werktijden aangepast. Hij begint heel vroeg en stopt midden op de middag. Daarna kan hij boodschappen doen als het rustig is in de supermarkt. Als het onverwacht toch te druk is loopt hij weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *