Zoek de goudklompjes om je heen

Een helpende overtuiging om je te verhouden tot middelmatigheid is het zoeken van goudklompjes om je heen. We bedoelen daarmee, beseffen dat andere mensen waardevol en nodig zijn, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van meer routinematige klussen.

Anna  stelt concreet. “Om goed samen te werken en doelen te bereiken heb je allerlei soorten mensen en inbreng nodig, niet alleen jezelf”.

Pieter heeft geleerd om de kwaliteiten van anderen te waarderen, in plaats van zich te storen aan de fouten die ze maken. Een voorbeeld hiervan is een collega die hij omschrijft als “een warhoofd, een prutser”. Deze collega volgt een geheel andere aanpak dan hij zelf zou kiezen. Toch weet hij zijn inbreng te waarderen, luistert hij naar deze collega en kijkt hij naar diens kwaliteiten. Pieter heeft geleerd om te accepteren dat de wereld vol middelmatigheid zit, en vindt het fascinerend hoe mensen dan toch dingen voor elkaar kunnen krijgen: “Ik lach erom. Ik zeg de dingen wat voorzichtiger tegenwoordig en begrijp dat er ook andere belangen spelen. Ik ben milder geworden. De wereld is vol middelmatigheid, dat is de norm: ik probeer niet meer teleurgesteld te zijn als ik daarop stuit. Dat heeft met verwachtingen te maken. Ik verwacht minder van mensen om me heen, en heb respect voor wat ze doen en allemaal voor elkaar krijgen (met hun beperking)”.

Er zijn overal om je heen leuke mensen die iets specifieks heel goed kunnen. Daar blinken zij in uit. Dat is het goudklompje.

Frans gebruikt een andere strategie om goudklompjes te zoeken en ontdekken. Hij heeft geleerd om mensen te zoeken die goed zijn in iets specifieks. Mensen die op één gebied een vorm van begaafdheid hebben ontwikkeld. Zo noemt hij het voorbeeld van een weefster die een unieke, prachtig vormgegeven theedoek heeft ontwikkeld en die hem inspireert. Frans heeft geleerd om goed om zich heen te kijken. Er zijn overal om je heen leuke mensen, onafhankelijk van hun functie. Dat kan de postbode zijn of de cafébaas. Zoek ze op en verbind je met ze. Dat is zijn advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *